3 batang lobak merah Carrot
1 biji Kobis sebesar telapak tangan
1 biji Sengkuang cari yang besar
1 paket Suun (segenggam, rendam lama)
1 paket Fucuk @ 3 keping Tauhu Kering (3 keping yang besar, rendam lama)
1 1/2 Kiub Ikan Bilis (optional)
Serbuk Kunyit
3 batang Serai yang besar @ 5 batang kalau kecil
500 ml Santan
*7 ulas bawang putih
*2 ulas bawang merah besar
*7 ulas bawang merah kecil
*2 cm halia
Jom mula masak!
1. Blend bahan *, tumis, masukkan serai yang dititik
2. Masukkan carrot, sengkuang dan kiub ikan bilis. Biar lama sikit.
3. Masukkan air dan serbuk kunyit, biarkan mendidih. Kuantiti perlu ikut instinct😅
4. Masukkan santan, teruskan mengacau
5. Masukkan kubis, suun, fucuk
6. Garam dan gula. Ikut instinct juga😅
7. Bila nampak kobis dah masak, kuah lodeh is done~😘
Resepi: Afifah Bariman
Terima kasih.
Selamat Mencuba.