Bahan A (Karemel)
1 sudu besar Gula
4 biji Telur
1/2 tin Susu cair
1/2 tin Susu pekat
Cara-Cara :
1) Pecahkan 4 biji telur ke dalam bekas dan pukul perlahan menggunakan garfu.
2) Campurkan susu cair dan susu pekat dan kacau bersama telur tadi.
3) Kemudian,letak tepi sebentar.
4) Panaskan loyang bulat yang diratakan dengan gula dengan api perlahan supaya gula cair dan tidak hangus.
5) Tuangkan campuran telur dan susu tadi ke dalam loyang yang ada gula.
6) Masukkan ke dalam pengukus,kukuslah sehingga betul2 masak. (dah nampak naik elok dan keras ok la tu)
7) Setelah masak angkat dan sejukkan dalam suhu bilik.
Tips :
a- panaskan dulu pengukus sebelum buat adunan,nanti senang sikit kerja
b-kacau telur perlahan2 supaya nanti karemel melekat dengan kek.
c- pilih loyang yang sesuai untuk dimasukkan ke dalam pengukus.
Bahan B (Kek Coklat)
1 cawan Minyak Jagung
1/2 tin Susu Cair
1/2 tin Susu Pekat
1/2 cawan Gula
1 cawan Serbuk Koko
4 biji Telur
1 cawan Tepung Gandum (diayak)
1/2 sudu kecil Soda Bikarbonat
1/2 sudu kecil Serbuk Penaik
Cara-Cara :
1) 'Blend' telur sehingga kembang.
2) Masukkan minyak jagung,susu pekat,susu cair,gula dan serbuk koko.
3) Kacau kesemua bahan sehingga sebati di atas api perlahan.
4) Kemudian,masukkan telur berselang seli dengan tepung sedikit demi sedikit dan kacau.
5) Sebelum tutup api,masukkan soda bikarbonat dan serbuk penaik.
6) Masukkan adunan tadi ke dalam loyang karemel dan kukus sehingga masak.
7) Setelah itu,sejukkan dah terbalikkan di atas pinggan.Lihatlah ini hasilnya.
Tips :
a- nak tau telur tu dah kembang elok,biar buih telur banyak.
b- gula boleh dikurangkan lagi jika tak nak manis sangat. Selama saya buat suku atau 1/2 elok dah.agak2 boleh juga.
c- tepung dan telur tu masukkan selang seli dan kacau,masukkan dan kacau.sampai sebati eloklah ya.
d- api jangan kuat sangat,agak panas ja dan klu blh agak perlahan dia tu,api yang mcm nak tutup dh tu.Bagi mengelakkan adunan tu pekat.
e- Kalau nak kek cantik,tapis setiap adunan tadi tu contohnya macam adunan karemel sebelum masukkan dalam loyang dan adunan kek coklat tu,nanti baru halus je.Tiadalah ketulan tepung atau soda.
f- nak tau kek dah masak ke belum,cucuk dengan lidi,jika kek tidak melekat,masak dah la tu.
Alhamdulillah Selesai.
SELAMAT MENCUBA RESEPI MUDAH INI.